Het logo van bridgeclub De Commandeur staat prominent op de omslag van de Kout en hangt aan de muur in de Commanderij.
Hoe komen we eraan?

De kaartspelers

In 2008 gingen twee bridgeclubleden naar het museum in Drachten. Ze kochten een ansichtkaart met daarop een schilderij van Theo van Doesburg (1883-1931). Theo, een bekend schilder van abstracte kunst en medeoprichter van kunstenaarsgroep De Stijl, maakte zijn schilderij ‘De kaartspelers’ omstreeks 1916-1917 en schilderde vier mensen, bezig met een kaartspel. De attributen van de spelers – kaarten, pijp en drankje – zijn ook te zien. Theo zette zich met zijn Kaartspelers af tegen het “bruin, impressionistisch werk” (zo zei hij zelf) van zijn toenmalige collega-schilders.

Zo’n toenmalige collega-schilder was onder andere Paul Cézanne (1839-1906). Hij schilderde zijn ‘De Kaartspelers’ rond 1890-1892. Dit schilderij werd de inspiratiebron voor Van Doesburg.

vereenvoudigd

De bridgeclubleden vonden het schilderij van Theo van Doesburg helemaal geschikt als logo voor De Commandeur. Samen met de toenmalige bridgeclub-computerman kregen zij in 2008 toestemming het schilderij als basis te gebruiken. Theo’s afbeelding werd vereenvoudigd en de poten van de tafel en wat attributen weggelaten. Het nieuwe logo kwam te hangen in de Commanderij.
Maar het bleek lastig om die bewerking op de computer te reproduceren onder andere door de witte vlakken om de personen en de kaartsymbolen heen.

Dus werd de bewerking in 2017 gefotografeerd en op de computer bewerkt. Deze ‘vrijstaande’ afbeelding heeft nog steeds het werk van Theo van Doesburg als basis: vier mensen om een tafel, drie bezig met het spel en de vierde wacht – de dummy.